NEWS

AT THE MOMENT / UPCOMING

Group show: Rajattomuus, Kuusiston taidekartano, Kuusisto (June 2018)

http://www.kuusistontaidekartano.fi

Group show: Päättymättömiä kuvioita, Wiurilan kesä, Wiurilan kartano, Halikko (June-August) 2018)

http://www.wiurilankesa.fi

Group show: Kerronta, taidekeskus Haihara, Tampere (June 2018)

https://www.tampere.fi/haiharan-taidekeskus.html

Group show: Karuselli, TM-galleria, Helsinki (September 2018)

Solo show: Kulttuuritalo Laikku, studio, Tampere (April 2019)

PAST

7_MustuneetKorvatKuulevatSalaisimmatLaulut-8

2017 Turun taiteilijaseuran 93. vuosinäyttely
Galleria Å, Turku
22.9.–15.10.2017
kuraattori Hertta Kiiski

Näyttelyssä maalaukseni Mustuneet korvat kuulevat salaisimmat laulut / 197 x 185 / akryyli, kollaasi ja tussi kankaalle / 2017

10_Aho_Ripustuskuva_Huuto_www

11_Aho_Ripustuskuva2_Huuto_www

2017 Satakieli ja lasipilli
Galleria Huuto Jätkäsaari, Jätkä 2
5.8.-20.8.2017

Kerran päivässä muuriin avautui aukko, ja se aukipysyminen kesti noin tunnin verran. Tällöin astuin ulos ja kävelin alas mäkeä kaupalle. Ulosmenemisestä ja siellä olemisesta en osaa jälkeenpäin hahmottaa muuta oleelliselta tuntuvaa kuin sen, että muistan auringonvalon polttavan kirkkauden. Ja epävarmat askeleet mäkeä takaisin ylös, takaisin muurin taakse, luolaan…. kutsun sitä nykyään luolaksi. Kosteaksi ja harmaaksi paikaksi, jota hallitsivat loputtomat käytävät ja loisteputkien valo.

Puheeni ei tullut ulos normaalisti, lauloin omia sävellyksiäni, kerroin tarinoita, joilla ei ollut uskottavaa järjestystä tässä ihmisten todellisuudessa. Jutut oli kuitenkin ladattu täyteen merkityksiä ja tunteita, joskin nimeämättömiä, sillä kykyni hahmottaa edes lauseenmittaa, ei ollut vielä tarpeeksi kehittynyt. Näin jälkeenpäin, puhe ei ole vieläkään täydellistä, ei edes sinnepäin, mutta pystyn jo sanomaan lintu tai kukka tai lasipilli.

Joidenkin kuukausien, vai vuosienko, jälkeen huomasin, että muurin lävitse pystyy hengittämään. Tämä tapahtui silloin, kun löysin muurin seinään upotetun lasipillin, jonka toinen pää oli minun puolellani, ja toinen pää muurin ulkopuolella. Aluksi en osannut käyttää sitä, mutta pikkuhiljaa aloin puhaltaa siihen ja sen jälkeen vetää myös henkeä, mikä johti hengittämiseen.

Lopulta löysin myös satakielen, jonka laulu oli vielä sulosointuisempaa kuin omat sävellykseni. Se houkutteli minut sanomaan lauseita, joissa sanat olivat oikeassa järjestyksessä. Näin myöhemmin ajateltuna asumukseni… kuinka sen nyt sanoisin, ei ollut terveellinen, mutta perustarpeet tuli silti tyydytetyksi. Laulu ja hengittäminen.

Luola on edelleen mäen päällä. Katselen sitä alhaalta, kaupalta kaihoisasti, mutta se ei ole enää minun luolani. Olen istuttanut sen ympärille kukkia, naamioidakseni sen tavalliseksi kukkulaksi. Jokapäiväinen tapani on viedä kummulle matoja ja kotiloita, jotta satakieli saa syötävää.

Näyttely kertoo sodasta elämän ja kuolemisen välillä sekä elämästä sellaisena, kun on kuin kuollut mutta silti elossa. Kun elämänilo ja toivo on annettu/otettu pois, ja vartalo, lihaa ja luuta, jatkaa kulkuaan normaalissa todellisuudessa. Iän myötä kysymykset ovat muuttuneet yksinkertaisemmiksi/monimutkaisemmiksi, mutta silti, kaiken takana oleva eräs peruskysymys säilyy muuttumattomana; joudunko helvettiin, kun kuolen.

Teema konkretisoituu metaforisina kuvauksina sairaalassa elämisestä. Näyttely koostuu suurista maalauksista, jotka on vapautettu kiilapuista. Ne on poistettu suorien kulmien hallitsemasta struktuurista. Jollen voi vapauttaa omaa elämääni tiukasta kontrollista, niin ainakin työni voin. Eläköön vapaana roikkuvat nahat. Maalausten tekniikka on pääasiassa akryyli, mutta mukana on myös kollaasia ja tussipiirustusta.

pleiku_mainos

2016 Bring In the Kitchen Sink “Gesamtkunstwerk”
Galerie Pleiku, Berliini
11.5. – 27.5. 2016
Co-ordinated By Henna Aho & Ville Laaksonen
In collaboration with invited and un-invited artists. Open for all.

Empty space. Nothing but an empty fridge standing in the middle of the gallery. Some basic tools and artist materials are laying around. Camera is installed in the corner and set for a time-lapse of 21 days. Bring in the kitchen sink? Let’s make a Gesamtkunstwerk!

Let’s listen to Richard Wagner.

Exhibition is open for everyone to collaborate. Just drop in when we are open or make an appointment – perform, install, draw or paint, make a photoshoot, write a blog, whatever – but don’t expect to do it solo. Or bring your own artwork and we challenge you to a debate. This collaboration confronts the limitless possibilities of collaboration.

So this is not exactly an exhibition – its more like a social experiment conducted by two, but completed by the many.

TOOLBOX_kutsu

HennaAho_GalleriaKatariinaPictures from the exhibition in Gallery Katariina, in Helsinki, 2014

GalleriaKatariina1   GalleriaKatriina4

HennaAho_Poriginal

AnthemsofRealityPronciple_Rajatila

pihatto_web

Henna Aho & Ville Laaksonen: Love, I´m 24 hours open for you, Gallery Pihatto, Lappeenranta, 22.10-10.11.2013

http://www.e-ktaide.net/pihatto/

PIB, Basel

Pataphysische Topologien, Pataphysical Institution of Basel (PIB), 5.10-27.10.2013
(Group exhibition, TURU VÄRI / Together with Ville Laaksonen)

Gallery Titanik

Gallery Titanik

Henna Aho: need+child+mother, Gallery Titanik, Turku, 5-29.9.2013

http://www.titanik.fi/henna-aho-need-child-mother/

rakkaus_promo_1_web rakkaus_promo_3_web

Henna Aho & Ville Laaksonen: Rakkausbussi, Ruisrock, Turku, 5.-7.7.2013

http://rakkausbussi.wordpress.com

WAM

Wam_map

Ryhmänäyttely (Ville Laaksosen kanssa) Kaikkein suurin on rakkaus? Wäinö Aaltosen museo, Turku, 14.6.-12.9.2013

http://www.wam.fi/public/default.aspx?contentid=338508&nodeid=10923

BlackWallGallery

BlackWallaGallery2

Henna Aho: Onko maalauksella alku ja loppu, Black Wall Gallery, Vaasa, 7. -30.3.2013